Földes Imre

Földes Imre publikációi

 

Hollerung Gábor

EGY MEGÉRTHETŐ ZENÉSZ

 

Előszó

 

(2014)

 

 

Várhatunk-e többet egy muzsikustól, mint hogy kiüljön a dobogóra és zongorázzon, hegedüljön, trombitáljon, vagy hogy kiálljon egy zenekar elé és dirigáljon? Tehet-e annál többet egy zenész, mint hogy legjobb tudása szerint — megértve a zeneszerző szándékát — minden tehetségét a művek tolmácsolására fordítsa?

 

Hollerung Gábor azon kevesek közé tartozik, akik nem elégszenek meg ennyivel. Ő a szavai súlyával is igyekszik a zenét megfoghatóvá tenni közönsége számára; szuggesztív személyiségével, robbanékony gesztusaival, kifejezésteli mimikájával is rabul ejti hallgatóit. Utóda a nagy karmester-ismeretterjesztőknek; Leonard Bernsteinnek, Simon Rattle-nek.

 

Zenekar- és kórusvezetőként ott áll mögötte a minden mozdulatát követő, őt kiszolgáló zenész-csapat. Megérthető zene című koncertjeinek bevezetői közben nincs, aki gondolatait ne követné, másfelé kalandozna a figyelme. Széleskörű ismereteivel soha senkinek nem akar kisebbségi érzést okozni. Amit mond, mindig világos, érthető.

 

Hollerung Gábor tanító — a legjobb értelemben. Megérdemli, hogy 60. születésnapján könyv örökítse meg tanításait, gondolatait és azok sorait, akik hívei lettek. Hadd reméljük, hogy a művészetét megörökítő hangfelvételein túl ez a könyv is maradandónak bizonyul!

 

 

Földes Imre

 

 

Megjelent: Hollerung Gábor: Egy megérthető zenész. Koncertmagyarázatok, beszélgetések, „hollerizmusok” (Interkultur Hungaria Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., Budapest 2014)

 

 

 

 


©2024 Földes Imre
  
Szerkesztés, szöveggondozás: Jakab Géza   —   Webmester: Kenéz László
  
A foldesimre.hu honlap semmiféle sütit (cookie) nem használ,
személyes adatot sem marketing, sem analitikai célból nem gyűjt.