Földes Imre

Földes Imre publikációi

 

UPC és Mezzo

Nyílt levél

 

(2009)

 

 

A Fidelio közölte hírre, miszerint a UPC törölte a Mezzo analóg adását a csatornák közül, többen reagáltak, így Szűcs László kommunikációs igazgató is. Az ő soraihoz több hozzátennivalóm van:

 

1. Azzal, hogy a UPC, abból a csomagból amelyre szerződést kötöttünk, egyik napról a másikra, június 30-ról július elsejére virradóra, velünk, előfizetőkkel való egyeztetés nélkül, se szó, se beszéd, kiemelte az összes idegen nyelvű csatorna közül a legrangosabb, a zenei értékek közvetítésében élen járó Mezzót, a UPC szerződést szegett. Ha a döntése előtt az előfizetőkkel egyeztet, a választást ránk bízva felajánlja, hogy az analóg adások mellett a jövőben hasonló áron, digitális körülmények között is rendelkezésünkre bocsátja a Mezzót, akkor a cég etikusan járt volna el. Így azonban, miután — a kommunikációs igazgató állításával szemben — jóval drágább, digitális csomagba emelte a UPC a Mezzót, sok ezer zenekedvelő zsebébe nyúlt, éppen most, amikor valamennyiünk pénztárcáját sújtja a világválság.

 

2. A UPC lépése azért is megbocsáthatatlan, mert a Mezzo az egyetlen nem-magyar adó, amely helyet ad az értékes magyar zenének (Liszt, Dohnányi, Bartók, Kodály, Ligeti, Kurtág), kiváló magyar előadóknak (Kocsis Zoltán, Schiff András, a Keller vonósnégyes, Fischer Iván), propagandát fejt ki a Miskolci Operafesztiválnak, a Szegedi Ünnepi Játékoknak. (Hogy konkrét közeli példát mondjak: kizártak bennünket abból, hogy Fischer Iván vezényletével, július 4-én, megnézzük Mozart Così fan tutte című operáját, és július 8-án, ugyancsak az ő irányításával, a Fesztiválzenekar közreműködésével Csajkovszkij IV. szimfóniáját, továbbá nem tekinthettük meg ugyanezen a napon egy szegedi művészekről készített dokumentumfilmet.) Egyetlen más adóval szemben sem tehetett volna ennél barátságtalanabb lépést a UPC!

 

3. Elismerem, hogy minden televíziós sugárzással foglalkozó cég, így a UPC is kíváncsi arra, hogy egy-egy csatornát hányan néznek/hallgatnak. De mielőtt egy csatornát törölnek a kínálatból, ezt egy — a cégtől független — testület felmérésének kell megelőznie. Készült-e ilyen felmérés, amely számadatokkal igazolja, hogy a Mezzo tart a legkisebb érdeklődésre számot a csomagjaikban található adók közül? Ha van ilyen, tessék közreadni!

 

4. Elképzelhetetlennek tartom, de tegyük fel, hogy közvélemény-kutatók olyan számokkal állnak elő, amelyek szerint a Mezzót a legkevesebben nézik a kínált adók közül. Akkor is: egy UPC megengedheti magának, hogy kommersz csatornák sokaságával szemben, ebben az egy esetben, anyagi érdekeit félretéve, a klasszikus zenével, a jazz zenével, a legmagasabb rendűnek ítélt kultúrával élők szolgálatát részesíti előnyben.

 

5. A UPC felháborító eljárása nem ér véget azzal, hogy a Mezzót „kilopta” — saját esetemben — az analóg „bronze” csomagból. Én ti. eredetileg 55 csatornát kaptam a pénzemért — ma ugyanennyiért tízzel kevesebbet kapok!

 

6. És mi a magyarázata annak, hogy a UPC jóvoltából a szomszédunkban, Ausztriában jóval több rangos csatorna — többek között az ARTE, a 3sat is — fogható? Eszi – nem eszi, mást nem kap… Magyarország elégedjen meg azzal a kínálattal, amit a cég jónak lát nekünk közvetíteni? Nem nekünk, nézőknek kellene eldönteni, hogy mire vagyunk kíváncsiak?

 

7. Ezúton szeretném fölhívni a fogyasztók védelmével foglalkozó szervezeteket, hogy vizsgálja meg a történteket, rendben van-e a csatornák önkényes kiemelése az eredeti megállapodásokkal szemben, nem történt-e visszaélés a közönség bizalmával? Bírálják felül a UPC döntését, kötelezzék a UPC-t, hogy — nem érintve a digitális sugárzást — helyezze vissza a Mezzót az analóg adások közé addig, amíg az összes többi csatorna nem áll át a digitális közvetítésekre.

 

Szűcs László — és természetesen a fogyasztóvédelemmel foglalkozók — válaszát várva:

 

 

Földes Imre

a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ny. egyetemi tanára

 

 

Utóirat, 2019: Választ azóta sem kaptunk…

 

 

Megjelent a Fidelio Programmagazin online felületén, 2009. július 10-én: https://fidelio.hu/klasszikus/upc-es-mezzo-foldes-imre-nyilt-levele-101536.html

 


©2024 Földes Imre
  
Szerkesztés, szöveggondozás: Jakab Géza   —   Webmester: Kenéz László
  
A foldesimre.hu honlap semmiféle sütit (cookie) nem használ,
személyes adatot sem marketing, sem analitikai célból nem gyűjt.