Földes Imre

Földes Imre publikációi

 

Az ifjúsági Bartók-bizottság munkája és tervei

(1955)

 

 

A Zeneművészeti Főiskola DISZ-bizottsága és a hallgatók kezdeményezéséből a Bartók-év megünneplésére ifjúsági Bartók-bizottság alakult, amely kettős munkatervet dolgozott ki.

 

A munkaterv egyik része a Főiskolán belül megrendezésre kerülő koncertekkel, megemlékezésekkel, előadásokkal foglalkozik. A tervek szerint a koncertek során bemutatják a II., III. és VI. vonósnégyest a Várkonyi-, illetve a Belgiumban díjat nyert Pauk-kvartett előadásában, valamint a teljes Mikrokozmoszt.

 

Bartók műveinek ismertetésével foglalkoznak az elemző szemináriumok, ahol főiskolai tanárok és a zenetudományi tanszak hallgatói részletes elemzést adnak egy-egy Bartók-műről. Eddig Bartha Dénes, Ligeti György és Mihály András főiskolai tanárok tartottak előadást a Táncszvitről, a Zenéről, a III. zongoraversenyről és a VI. vonósnégyesről.

 

A bizottság kezdeményezésére a Zeneművészeti Főiskola hallgatói Bartók műveiből összeállított műsort és népszerű előadást biztosítanak az ország bármely üzemének, intézményének, iskolájának meghívására, anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

 

Eddig a Főiskola négy meghívásnak tett eleget: az Egyetemi Francia Intézetben, a Lőrinci Fonóban, az Iparművészeti Főiskola Díszlet- és Kosztümtervezési tanszaka kiállításának megnyitásán és a Lenin Intézetben rendezett a bizottság Bartók műveiből hangversenyt, ismertető előadással egybekötve.

 

Az ifjúsági Bartók-bizottság szép terveinek egy része már megvalósult, nagyobb része még hátra van. Igyekezni fogunk azonban tettekben is kinyilvánítani, hogy Bartók szellemi örökségét a magyar zenészifjúság magáénak vallja.

 

 

Földes Imre

 

 

Megjelent az Új Zenei Szemle c. folyóirat 1955/12. számában

 


©2024 Földes Imre
  
Szerkesztés, szöveggondozás: Jakab Géza   —   Webmester: Kenéz László
  
A foldesimre.hu honlap semmiféle sütit (cookie) nem használ,
személyes adatot sem marketing, sem analitikai célból nem gyűjt.