Földes Imre

Földes Imre publikációi

 

Jelentés

A XVII. kerület zenei együtteseiről

(1954)

 

 

A XVII. kerület Budapest egyik peremkerülete. Magában foglalja Rákoskeresztúrt, Rákoscsabát, Rákosligetet és Rákoshegyet. A lakosság túlnyomórészt parasztszármazású. A terület legnagyobb gyára a Magyar Vegyiművek. Zenekarral és kórussal rendelkezik (ezekről később részletesen szólok). A kerületi tszcs-k, mivel az őszi munkáknak most van vége, csak ezután tudnak kórust alakítani. Ez alkalommal két együttesről szeretnék részletesen írni: a Magyar Vegyiművek és a kerületi úttörök fúvószenekaráról.

 

A Magyar Vegyiművek zenekara kb. 3 év óta működik, vezetője képzett muzsikus, aki legnagyobbrészt maga tanította a zenekari tagokat a hangszerükkel bánni. A zenekar, kibővítve vonósokkal és a Vegyiművek színjátszó csoportjával, tavaly előadta a János vitézt nagy sikerrel. Az együttes jó munkáját mi sem bizonyította jobban, mint hogy tavaly az ország valamennyi vegyészgyárának és üzemének művészeti versenyében második helyezést értek el. Ez a szerintük igazságtalan elbírálás nagyon elkedvetlenítette őket. Ez az első ok, hogy az együttes nem működik úgy, mint azelőtt. Többízben felkerestem őket, meghallgattam próbáikat, megismerkedtem a vállalat vezetőjével, párttitkárával és beszélgettem velük a zenekarról. Elmondtam nekik, mit kifogásolnak a zenekar tagjai, mire van panaszuk. (Kevés szereplési lehetőség, nem adják meg a gyakorlási lehetőséget, szemben a vállalat futballistáival, akik — állításuk szerint — hetenként kétszer kaptak engedélyt, hogy munkaidő alatt trenírozzanak.) Ezeket a kérdéseket sikerült nagyjából tisztázni, de bizonyos kérdésekre nem tudtam megnyugtató feleletet adni, elsősorban a szerepléssel kapcsolatban.

 

A kerületi tanács népművelési osztálya nem tud a zenekarnak megfelelő számú fellépést biztosítani. Havonként kb. egyszer egy-egy nagyobb megmozdulásnál vagy ünnep alkalmából felkérik őket szerepelni, és 300–400 forintot kapnak 20 perces, félórás műsorért. De ez az egyszeri juttatás számukra kevés. A tanács nem hajlandó őket minden alkalommal szerepeltetni. Két okból: egyrészt a közönség megunja őket, másrészt — sajnos, ezt is meg kell jegyeznem — a zenekar profilja, mint ezt több helyről is hallottam, mindezidáig nem volt szimpatikus. Elég beképzelt fellépésűek, és több ízben előfordult, hogy szereplés után, miután átvették a honoráriumot, beültek a vendéglőbe és a pénzt rögtön elitták.

 

A racionalizálás során a zenekarból is kikerültek elsősorban azok, akik a pénzhajhászásban és az ivásban jártak az élen, úgyhogy ez a mostanáig antipatikus magatartásuk igen erősen meg fog változni.

 

A zenekar jelenleg kb. 12 főből áll. De könnyen tudnának újakat toborozni, hogyha biztosítanánk számukra fellépéseket. (Mint mondják, többen kiléptek még régebben a zenekarból, mert jövedelmezőbbnek tartják, ha munkaidő után hazamennek és a földjükkel törődnek.)

 

Mindezeket összefoglalva kérem a Népművészeti Intézet segítségét, nyújtson lehetőséget a zenekarnak további fejlődésre.

 

A Magyar Vegyiművek kórusáról csak annyit, hogy mióta zenei szakfelelős vagyok, a kórus nem működik, de már folynak az előkészületek, hogy jövő hónap folyamán egyesülve egy tszcs volt kórusával nekikezdjenek a komoly munkának. Tervbe vették, hogy előadják zenekarukkal és színjátszócsoportjukkal együtt a Három a kislányt.

 

A másik együttes, amiről írni szeretnék, a rákoscsabai úttörők zenekara. Úgy tudom, az országban kevés a komoly fúvós-úttörőzenekar, és mint ilyen, ez a zenekar több megbecsülésre tarthatna számot. Vezetőjük, különben a Sugár-úti általános iskola igazgatója, mindezidáig 30,- forintot kapott havonta a zenekar vezetéséért. Ő maga másolja a szólamokat, és rendkívül lelkesen foglalkozik a hasonlóan lelkes és tehetséges úttörőkkel. A tanács népművelési osztálya a közeljövőtől kezdve havi 150,- forintot fog biztosítani az együttes vezetőjének. Ezzel azonban nincsenek kisegítve a bajból. Hangszereik legnagyobb része javításra szorul. Pénzük nincs. Tavaly kaptak egy komolyabb összeget, de az mindössze két új hangszer vásárlására volt elég. Azt hiszem, jó befektetés volna, ha az együttes pénzjuttatásban részesülne.

 

Különben december hó folyamán egy népi zenekar és egy úttörő népitánc-együttes fog megalakulni.

 

A jövő évi munkámról csak annyit: tervbe vettem, hogy március–áprilisban megszervezem a kerület iskolakórusainak bemutatóját, ahonnan, remélem, több iskolai kórusunkat bocsájthatnánk a főváros pódiumaira és a Rádió mikrofonja elé.

 

 

Budapest, 1954. november 29.

 

 

Földes Imre

a XVII. ker. zenei felelőse

Bp. VI. Majakovszkij u. 34.

 

 

A jelentés a XVII. kerületi tanács népművelési osztálya számára készült.

 


©2024 Földes Imre
  
Szerkesztés, szöveggondozás: Jakab Géza   —   Webmester: Kenéz László
  
A foldesimre.hu honlap semmiféle sütit (cookie) nem használ,
személyes adatot sem marketing, sem analitikai célból nem gyűjt.