Földes Imre

Földes Imre publikációi

 

Heti zenei ajánlat

(1974)

 

 

Mielőtt egy olyan országba indulok, ahol még nem jártam, határtalan buzgalommal látok neki az útikönyvek, a térképek tanulmányozásának. Kijelölöm a nevezetességeket, elhatározom, hogy milyen múzeumokat szeretnék felkeresni, milyen műkincseket szeretnék megnézni.

 

Valahogy így vagyok a rádió műsorával is. Amint megkapom a Rádióújságot, én is azt teszem, amit annyian mások: bekarikázom azokat a műsorokat, amelyeket meg akarok hallgatni. Nos, ezen a héten számos karika került a zenei műsorokhoz. Sok egyéb mellett szerintem Monteverdi, Vivaldi, Bach, Händel, Haydn, Mozart, Schubert, Schumann, Dvořák, Verdi, Schönberg, Stravinsky, Szőllősy András műveiért érdemes kinyitni a rádiót. Mikor?

 

HANGVERSENYEK: Hétfőn (21.42, 3. műsor) és szerdán (21.14, 3. műsor) hallhatjuk Kocsis Zoltán és Ránki Dezső Mozart-ciklusának utolsó két estjét. Szombaton, a Délutáni hangverseny keretében (15.13, 3. műsor) kitűnő magyar művészek Bach-, Händel- és Mozart-műveket adnak elő. Vasárnap (18.05, 3. műsor) Falvai Sándor zongoraestjét kapjuk: Schubertet és Schumannt játszik.

 

LEMEZKONCERTEK: Szerdán (19.11, 3. műsor) Bach- és Vivaldi-művek társaságában Haydn B-dúr miséjét különösen várom. Két–három héttel ezelőtt az Üstdob-mise (ugyanezzel az előadóegyüttessel) nagyon tetszett! Csütörtökön (21.06, 3. műsor) Monteverdi Orfeója, pénteken (19.15, 3. műsor) Dietrich Fischer-Dieskau és Gerald Moore szépséges felvételei közül Schubert A szép molnárlány ciklusa szólal meg. Akik nem hallhatták Budapesten Kertész Istvánnal, felejthetetlen előadásban Dvořák VIII. szimfóniáját, szombaton (13.03, Petőfi) ne mulasszák el vele meghallgatni. Vasárnap este sajnos ugyanakkor sugározzák Toscanini felvételeit. Melyiket válasszam? Mozart „nagy” g-moll szimfóniáját (22.35, 3. műsor) vagy részleteket a máig utol nem ért Verdi-tolmácsolásból, az Otellóból (22.00, Petőfi)? No lám! Ez egyszer az jár jól, akinek nincs urh-sávos készüléke, nem kell a fejét törnie…

 

Fokozott figyelemmel kísérem azokat az adásokat, amelyekkel Arnold Schönberg születésének 100. évfordulóját ünnepli a Rádió. Kedden (21.45, 3. műsor) a program középpontjában a Pierrot lunaire áll, Sziklay Erika és a Mihály András vezényelte kamaraegyüttes külföldön is nagy elismerést aratott felvétele. Csütörtökön (18.25, 3. műsor) elsősorban a nagyszerű LaSalle kvartettre vagyok kíváncsi. Velük még nem hallottam a IV. vonósnégyest. A Mózes és Áron kulcs Schönberg művészetéhez. A kórus-turbák, az aranyborjú-jelenet, az opera záróképe még azokat is lenyűgözi, akik más műveitől eddig esetleg idegenkedtek. Ne sajnáljunk vasárnap (19.36, 3. műsor) két órát együtt tölteni századunk egyik kimagasló remekével!

 

ZENÉS BESZELGETÉSEK: Pénteken (20.58, Kossuth) Czigány György, házigazdai szerepkörben, minden bizonnyal biztosítja majd a kellemes légkört, a vendégek pedig — többek közt Sass Sylvia, a Bartók kvartett tagjai, Ránki Dezső — a magas színvonalú „házimuzsikát”. Vasárnap (21.17, Kossuth) közvetíti a Rádió Boros Attila beszélgetését Lovro von Matačićcsal.

 

ZENEI ELŐADÁSOK: Sorukat Stravinsky zongorára és fúvós hangszerekre írt versenyművéről A hét zeneműve sorozatban hétfőn Somfai László nyitja meg (9.30, Kossuth, ismétlés: 23.15, Petőfi). Vajon mit mond Szokolay Sándor csütörtökön (18.48, Kossuth) a Miért igen, miért nem? elgondolkoztató-perlekedő tízpercében? Szombaton (12.20, Kossuth) a Zenei anyanyelvünk keretében a hangszeres többszólamúságról beszél Sárosi Bálint. Vasárnap (10.50, 3. műsor) Mihály András mutatja be (kamaraegyüttesével és szavakkal) az új magyar zene egyik kiemelkedő mesterének, Szőllősy Andrásnak szép darabját, a Musica concertantét.

 

A Rádió műsora nem igazodhat ki-ki elfoglaltságához. Így hát csak azt remélhetem: nem hiába karikáztam…

 

 

Földes Imre

 

 

Megjelent:

MRT rádió- és televízió-újság 1974/37. (1974. 09. 16–22.)

 

 


©2023 Földes Imre
  
Szerkesztés, szöveggondozás: Jakab Géza   —   Webmester: Kenéz László
  
A foldesimre.hu honlap semmiféle sütit (cookie) nem használ,
személyes adatot sem marketing, sem analitikai célból nem gyűjt.